Paardenprogramma

Passie voor paarden

Van kinds af aan heb ik een passie voor paarden. Later had ik ambities in de dressuur en jureerde ik maar raakte ik gaandeweg het gevoel met de paarden kwijt. Het is gek hoe het kan lopen. Na een val van een van mijn talenvolste paarden raakte ik een tijd uit de running. Het werd een tijd van bezinning. Maar ik kwam in deze periode tot een heel ander inzicht. En op een ander pad. In deze periode hebben de paarden mij eigenlijk de weg terug naar mezelf gewezen. Dat ben ik verder gaan onderzoeken. Ik verkocht mijn paard naar het buitenland en heb toen besloten niet meer op dezelfde voet verder te gaan. Niet meer op het paard te rijden maar ernaast te gaan staan. Ik wilde de paarden nu inzetten om anderen te helpen ervaren dichter bij zichzelf te komen en hen te laten ervaren hoe het is om hun manier van zijn meer in het contact te laten afstemmen met hun omgeving.
 

Wat een paard zomaar voor je kan doen..

Op een dag liep mijn coachingsklant per ongeluk de stal in. Ze had niets met paarden en was er eigenlijk bang voor. Ik vertelde haar hoe ik aan het paard was gekomen. Al snel maakte het paard Thorben contact met haar. Even later legde hij zijn hoofd op haar schouder en sloot Thorben zijn ogen. Ontroerend om te zien. Hij was op stal niet de vrolijkste en heel eenkennig. Ik keek dan ook mijn ogen uit! Voor de klant was dit een bijzonder moment. Nog nooit had ze iemand laat staan zo'n paard zo dichtbij laten komen. Voordat ik het wist liep mijn klant met het paard door de bak...hij liep achter haar aan. Eerst overheerste een gevoel van angst bij mijn client. Ik gaf haar spelenderwijs een aantal oefeningen om te ontdekken waar haar kracht lag. En het bleek dat Thorben heel erg goed goed kon teruggeven door te spiegelen wat er speelde bij de client. Tijdens de oefening ontdekte de client dat ze niet meer alles alleen wilde doen. Dat deed ze voorheen wel. Op het moment dat ze dat uitsprak kwam het paard naast haar staan. Hij spiegelde direct haar wens. Een mooi metafoor wat haar heeft geholpen dichter bij dit gevoel te komen. Mijn client heeft door dit inzicht een meer passende switch gemaakt van baan. Een die meer paste bij haar mogelijkheden.

Intake 

Vooraf vindt een intake plaats waarin we samen kijken of en welke vorm van paardencoaching het beste bij je past.
Je hoeft geen paardenliefhebber te zijn om van paarden te leren! Coaching met paarden is ook geschikt voor mensen die angst hebben voor paarden. Er gebeurt niets zonder je toestemming of zonder begeleiding. De deelnemer en het paard ontmoeten elkaar in de bak, stal of weide. Het paard wordt niet gereden en heeft niets met paardrijden te maken. Alle oefeningen worden op de grond uitgevoerd. In een korte tijd krijg je als deelnemer / groep antwoord op jouw (leer)vraag. 

Voor wie

  • Teams van bedrijven (teambuilding)
  • Individuele Leiderschapsvragen (directeuren, managers)
  • Organisatievraagstukken voor adviseurs
  • Mensen die loopbaankeuzes willen/moeten maken
  • Pubers en jongvolwassenen
  • Mensen die een burn-out of gezondheidklachten hebben
  • Hoogsenstieve tieners en volwassenen
  • Mensen met psychische problematiek

Ratio en emotie 

In het dagelijks leven overheerst onze ratio waardoor onze emoties weinig ruimte krijgt. Hierdoor worden mensen van hun kern verwijderd. Of dat nu in het werk of in privésituaties is. Je neemt jezelf overal mee naartoe.
Paarden helpen mensen hun emoties en die van anderen beter te leren begrijpen en ermee om te leren gaan. Omgang met paarden leert je beter te communiceren, grenzen te ervaren, in het moment te zijn en te ervaren / leren doen. 

Natuurlijk leiderschap

Paarden zijn kuddedieren en hebben grotere overlevingskansen als zij in de kudde blijven. Ze zijn op elkaar afgestemd. Paarden leven in groepen. Het sparren dat zij onderling doen heeft als doel de kudde te versterken en te verbinden. De strijd om de juiste rangorde verstrekt hierin het samenleven. Ze communiceren door kleine gebaren en handelen authentiek. Het paard zoekt orde in de groep en kiest intuïtief de leider die de rust kan brengen. Dit vergroot zijn overlevingskansen. Paarden staan dicht bij de natuur en kunnen op een natuurlijke manier je de weg naar jezelf wijzen. Een paard is niet belast met continue gedachtestroom. Het heeft geen conceptuele identiteit, zoals mensen. Ze leven in het nu.
 Op het moment dat je in contact met de paarden komt dan maak je onderdeel van de kudde uit. Het paard zoekt naar duidelijke communicatie in houding en gedrag. Het paard en coach geven directe en heldere feedback in hun manier van doen over de toestand van de client. Het paard neemt waar zoals het is. 

Onze paarden

Wij hebben op dit moment twee coachingspaarden op stal staan. Een lieve 11 jarige merrie Daula en een 16 jarige ruin Thorben. Deze paarden hebben een goede instelling en zachtaardig karakter. Het zijn mijn eigen paarden, dus geen manegepaarden. Zij zijn gewend om met mensen te werken en doen dat met plezier. De veiligheid van clienten en paarden staan bij voorop. Tijdens de ontmoeting met de paarden leer ik je waar je op kunt letten in de omgang met hen, zodat ook zij zich veilig voelen. 

Sta je open om hen te ont-moeten? Of wil je eerst nog iets weten? Neem gerust vrijblijvend contact op.